piątek, 12 maja 2017

Krucha tarta z rabarbarem

Pyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne, lekko kwaskowate nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne. 




Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnej margaryny lub masła
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
600 g rabarbaru
op. budyniu malinowego
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej



Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;)

Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.

Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



22 komentarze:

  1. takie proste smaki są najlepsze, a Twoja tarta wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, słodko, lekko- idealna na popołudnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcie a i tarta bardzo apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadę do mamusi po rabarbar i inspiracja na weekendowe ciasto już jest ! !

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się piecze. Rabarbaru nie było zbyt duzo, więc dodałam maliny i truskawki z zamrazarki. Ale pachnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) oczywiście każde owoce są dozwolone :)

      Usuń
  6. Pysznie wygląda. Własnie zabieram się za wypieki z rabarbarem, póki jeszcze jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda :) idealne ciasto do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje smaki! :-) Uwielbiam rabarbar.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio teściowa uraczyła mnie podobną. Idealna do kawy ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosta i smaczna czyli tak jak lubię :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)