Pyszne i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Połączenie kruchego ciasta i delikatne, lekko kwaskowate nadzienie z rabarbaru to połączenie idealne.
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnej margaryny lub masła
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
600 g rabarbaru
op. budyniu malinowego
6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej
Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;)
Rabarbar umyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.
Połową ciasta wylepić spód i boki tarty. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, na wierzch poskubać pozostałe kruche ciasto. Tartę wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 30 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
takie proste smaki są najlepsze, a Twoja tarta wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie, słodko, lekko- idealna na popołudnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Dziękuję i pozdrawiam :))
Usuńpiękne zdjęcie a i tarta bardzo apetyczna
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Iza :)
UsuńJadę do mamusi po rabarbar i inspiracja na weekendowe ciasto już jest ! !
OdpowiedzUsuńCudowności ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze. Rabarbaru nie było zbyt duzo, więc dodałam maliny i truskawki z zamrazarki. Ale pachnie!!!
OdpowiedzUsuńSuper :) oczywiście każde owoce są dozwolone :)
UsuńPysznie wygląda. Własnie zabieram się za wypieki z rabarbarem, póki jeszcze jest :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) idealne ciasto do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZdecydowanie moje smaki! :-) Uwielbiam rabarbar.
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja :)
UsuńOstatnio teściowa uraczyła mnie podobną. Idealna do kawy ♥
OdpowiedzUsuńProsta i smaczna czyli tak jak lubię :)
Usuń