W sezonie na rabarbar nie mogę się oprzeć aby nie piec z nim ciast. Tym razem upiekłam pyszne, bardzo wysokie ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto wyglądem przypomina drożdżówkę i rośnie bardzo wysokie. Smakuje doskonale z kubkiem mleka.
Przepis spisałam na szybko z internetu, niestety nie pamiętam z jakiej strony.
Polecam, robi się je bardzo szybko a znika jeszcze szybciej ;)
6 jajek
1 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania
Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. Zmniejszając obroty miksera wsypywać po trochę przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmiksować olej i ekstrakt waniliowy.
Formę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Piękne i wyrosniete ciasto. Zabieram kawałeczek I pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho 😊 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńja też korzystam z sezonu rabarowego jak mogę :) a Twoje ciasto wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńJa w tym sezonie mam już kilka wypieków rabarbarowych za sobą ; ))
UsuńWszędzie króluje rabarbar ;) i dobrze bo ciasta z nim jest obledne! A Twoje Asiu jest cudownie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMuszę zakupić sobie mąkę krupczatkę i zrobić takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła :)
Usuńciasto pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńCzy rabarbar można zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być dowolne owoce;)
Usuń