wtorek, 15 lutego 2022

Faworki pieczone (bez jajek)

Idealnie chrupkie, pyszne i wypełnione pęcherzykami powietrza faworki. Gwarantuję, że są baaaardzo wciągające i na jednym się nie skończy ;)

Z tego przepisu wyszło mi 7 blach faworków :)




500 g mąki pszennej

250 g zimnego masła

250g śmietany 18%

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

cukier puder do posypania




Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, cienko rozwałkować i radełkiem wycinać faworki (ok 12cmx3cm). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki można kłaść blisko jeden drugiego gdyż nie rosną duże.

Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)