Idealnie chrupkie, pyszne i wypełnione pęcherzykami powietrza faworki. Gwarantuję, że są baaaardzo wciągające i na jednym się nie skończy ;)
Z tego przepisu wyszło mi 7 blach faworków :)
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250g śmietany 18%
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania
Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, cienko rozwałkować i radełkiem wycinać faworki (ok 12cmx3cm). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki można kłaść blisko jeden drugiego gdyż nie rosną duże.
Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuńIdealne :D
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńAle piękny kolor mają:) muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńGwarantuję, że są ;)
Usuńooo o takich faworkach nie słyszałam
OdpowiedzUsuńRobię zawsze z żółtkami bez jeszcze nie robiłam i muszę spróbować pozdrawiam
OdpowiedzUsuń