Tradycja nakazuje aby w Tłusty Czwartek nasmażyć górę smakołyków. Najbardziej popularne są pączki, oponki i chrust. W tym roku wybór padł na oponki bo pączki i chrust były już tydzień temu ;)
Oponki z tego przepisu są naprawdę pyszne. Mają lekko chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Nigdy nie jadłam lepszych :)
Z podanych proporcji wychodzi około 40 oponek.
Gwarantuję, że na jednym nie poprzestaniecie :)
500 g mascarpone w temp. pokojowej
550 g mąki pszennej + do podsypywania
6 jajek w temp. pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżka cukru
łyżka spirytusu lub wódki
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do obtoczenia
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto będzie dosyć klejące dlatego warto podzielić je na 4 części, każdą przekładać na obficie posypaną mąką stolnicę. Oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szeroką szklanką wykrawać krążki, w środku wycinać kółeczka kieliszkiem. Oponki delikatnie kłaść (wcześniej delikatnie strząsając nadmiar mąki) na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe oponki obtoczyć w cukrze pudrze.
Ciekawe ciasto, na mascarpone jeszcze nie robiłam ciasta do smażenia.
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować bo oponki wychodzą z takiego ciasta wyjatkowo delikatne :)
UsuńPotwierdzam ciasto z mascarpone smażone jest przepyszne, ja robilam na czwartek tylko mini paczki, ale z oponkami to super pomysl:)
OdpowiedzUsuńMini pączki akurat na jeden kęs 😉 super 😊
UsuńJuż dawno nie jadłam oponek. Moja mama kiedyś robiła ;)
OdpowiedzUsuńI ładne kuleczki na dokładkę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie
OdpowiedzUsuń