poniedziałek, 27 lipca 2015

Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad polecam Wam te kotleciki. Niby nic takiego ale smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową.

Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.


Kotlety:

3 pojedyncze filety z kurczaka 
jajko
2-3 łyżki mąki
3 łyżki kukurydzy 
1/2 czerwonej papryki
sól
pieprz
ząbek czosnku

Dodatkowo:

2 łyżki oleju 
500 g fasolki szparagowej
koperek

Sos:

3 łyżki śmietany
łyżka majonezu 
ząbek czosnku
10 dag sera żółtego startego 
pieprz



Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni. 

Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut. Fasolkę ugotować w lekko posolonej wodzie. Podawać z kotletami.  

9 komentarzy:

  1. Pycha muszą być takie kotleciki, super jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kotleciki pod pierzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo takie kotleciki to my bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na obiad! Dzieci były zachwycone. Pozdrawianie dla Pani i Oliwki. Karolina Urbanowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się, że dzieciom smakowało. Również pozdrawiamy :)

      Usuń
  5. Muszą być pyszne, nie ma innej opcji :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)