sobota, 17 października 2020

Milky Way bez pieczenia

 Przepyszne, mleczno-czekoladowe ciasto zasmakuje nie tylko dzieciom. U mnie ostatnio stało się hitem podczas spotkania z przyjaciółmi.




Masa :

300 ml mleka

3/4 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

250 g miękkiego masła

3,5 szkl mleka w proszku


Polewa:

100 ml śmietanki 30%

100 g mlecznej czekolady


ok 250 g kakaowych herbatników

kilka kostek mlecznej czekolady na wiórki

gorzkie kakao do posypania




Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem, ostudzić. Masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać na zmianę po trochę ostudzonego mleka i mleko w proszku. 

Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy, herbatniki, masę i ostatnią warstwą mają być herbatniki. 

Polewa: W garnuszku mocno podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania polewy. Polać ciasto.

Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami czekolady i kakao.

14 komentarzy:

  1. Szybkie i smaczne ciacho, a jak bez pieczenia to tym bardziej kusi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Ja lubię bardzo takie ciasta bez pieczenia ;)

      Usuń
  2. To ciacho wygląda prze prze pysznie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto musi rozpływać się w ustach, wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto rewelacja.
    Jest bardzo słodkie, bardzo ładnie wygląda na talerzyku i co najwazniejsze- robi się go naprawdę bardzo szybko :)
    Przepis zapisuje w moim magicznym zeszycie z przepisami i napewno będę wracała do niego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A mogę wiedzieć jakie wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)