niedziela, 26 lipca 2015

Tiramisu z borówkami i malinami

Wczoraj było bardzo gorąco. Zupełnie nie chciało mi się nic piec a miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :)

Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice.






Masa:

600ml śmietanki 30% 
250g serka mascarpone 
3 łyżkiżelatyny
1/2 szkl cukru pudru

Ponadto:

15 dag borówek
15 dag malin
op. okrągłych biszkoptów 
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
2 łyżki amaretto 
1/3 tabliczki czekolady mlecznej
melisa do dekoracji



Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Przestudzić.
Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki.
Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Letnie owoce

8 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie :) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo.... dziś to już prawdziwa rozpusta:) tyle dobroci na jeden raz i to Twoje rewelacyjne tiramisu musi się jeszcze zmieścić:) Będzie ciężko ale trudno się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się póki jeszcze jest :) a miejsce zawsze się znajdzie na choćby mały kawałeczek :)

      Usuń
  3. Nie ma jak tiramisu, zawsze poprawia humor :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)