środa, 8 lipca 2015

Babka z jagodami

Bardzo lubię babki. Zwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :)))

Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona"





250g miękkiej margaryny lub masła
2/3 szkl cukru 
2 łyżki cukru waniliowego 
4 jajka 
150ml śmietany 18%
2 1/3 szkl maki pszennej 
1,5 szkl jagód
łyżka mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania 




Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Można użyć mrożonych owoców.



9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ta babka, z jagodami zawsze najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jagodami wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z dodaniem jagód, ta babka musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna i piękna baba jak malowana. Do tego jagódki pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu,a jak postapic z owocami mrozonymi,ile dac ? Ewa18

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożonych owoców tez możesz dać tyle samo co świeżych ale koniecznie rozmróź i osusz na ręczniku papierowym.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)