2-3 białe kiełbaski
1/2 l zakwasu na żurek
15 dag słoniny
1-2 łyżki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
4-5 ząbków czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego KAMIS
3 liście laurowe KAMIS
sól, pieprz
2 łyżki majeranku+ do posypania KAMIS
4 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
1/2 l zakwasu na żurek
15 dag słoniny
1-2 łyżki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
4-5 ząbków czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego KAMIS
3 liście laurowe KAMIS
sól, pieprz
2 łyżki majeranku+ do posypania KAMIS
4 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki
W garnku zagotować 1,5l wody. Kiełbaski nakłuć widelcem w kilku miejscach, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wytopioną słoninkę (bez tłuszczu), czosnek. Całość gotować 40 minut. Po tym czasie wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do żurku. Nakładać na talerze, ułożyć przekrojone na pół jajko. Posypać majerankiem i natką.
Wspaniały! Ja też lubię żurek z chrzanem :)
OdpowiedzUsuńKto nie lubi?.... :) Pozdrawiam Dorotko :)
Usuń