wtorek, 15 kwietnia 2014

Żurek chrzanowy z białą kiełbasą

W wielu domach obowiązkowe danie wielkanocne. Pyszny i ostry żurek, którego obowiązkowym dodatkiem jest biała kiełbaska i chrzan, nadające mu wspaniałego smaku. Dobrze doprawiony zaspokoi podniebienia największych smakoszy. Polecam :)



2-3 białe kiełbaski
1/2 l zakwasu na żurek
15 dag słoniny
1-2 łyżki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
4-5 ząbków czosnku
kilka ziarenek ziela angielskiego KAMIS
3 liście laurowe KAMIS
sól, pieprz
2 łyżki majeranku+ do posypania KAMIS

4 jajka ugotowane na twardo
natka pietruszki

W garnku zagotować 1,5l wody. Kiełbaski nakłuć widelcem w kilku miejscach, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wytopioną słoninkę (bez tłuszczu), czosnek. Całość gotować 40 minut. Po tym czasie wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do żurku. Nakładać na talerze, ułożyć przekrojone na pół jajko. Posypać majerankiem i natką.


Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)