Ciasto:
60dag mąki
margaryna
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki śmietany
niepełna szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
4 łyżki cukru
4 białka
kisiel
1,5-2kg rabarbaru + cukier do smaku
60dag mąki
margaryna
1 jajko
4 żółtka
3 łyżki śmietany
niepełna szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
4 łyżki cukru
4 białka
kisiel
1,5-2kg rabarbaru + cukier do smaku
Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i margaryna posiekać. Dodać żółtka i jajko i zagnieść ciasto. wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1cm kawałki. Przełożyć do garnka, dosłodzić 3 łyżkami cukru i podgrzewać na małym ogniu ok 10 minut. Ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć rabarbar i posypać cukrem wedle uznania. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel, ubić i wyłożyć na rabarbar. Z pozostałego ciasta obskubywać małe kawałki i rozsypać na ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Tez uwielbiam rabarbar i tez dzisiaj kupiła, ale nic nie upiekłam bo pół zjadłam na surowo tylko z cukrem, jutro dokupię i koniecznie muszę machnąć z nim jakieś ciasto :) Twoje cudne
OdpowiedzUsuń:)) za mną "chodzi" jeszcze drożdżówka z rabarbarem i kruszonką.... ale to może na długi majowy weekend upiekę ;)
Usuńrabarbar! nie ma co,muszę zrobić takie ciacho
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki z rabarbarem! W tym roku jeszcze nic z nim nie piekłam.
OdpowiedzUsuń