Pyszny serniczek z dodatkiem świeżych owoców to doskonały deser na letnie popołudnie.
Spód:
130 g kakaowych herbatników
50 g masła
Sernik:
500 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
2 jajka
Owoce:
brzoskwinia
kiwi
truskawki
borówki
maliny
Dekoracja:
mięta
cukier puder
Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Spód wylepić herbatnikami, uklepać i schłodzić.
Sernik: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Wylać na schłodzone herbatniki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Serniczek pieczemy ok 50 minut. Studzimy i dekorujemy owocami, miętą oraz posypujemy cukrem pudrem.
Cudowny :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu :)
Usuńzachwyca wyglądem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńRewelacja! Aż się głodna zrobiłam na jego widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :)
UsuńPyszny, wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńCudowne ciasto-jak zawsze u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :)
UsuńAż sobie przepiszę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń