Piekąc babkę wzorowałam się na tej z Kwestii Smaku. Zamiast samych żółtek użyłam całe jajka, zamieniłam drożdże świeże na instant i zwiększyłam ilość składników aby upiec jeszcze małe babeczki.
Z podanej ilości składników upiekłam 1 dużą i 3 małe babeczki do koszyczka.
2,25 szkl mąki
1 niepełna szkl cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
150g masła
1/2 szkl mleka
2 jajka
3 żółtka
5g drożdży instant
szczypta szafranu Kamis
1 łyżka wódki
1 łyżka wrzątku
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
cukier puder do posypania
1 niepełna szkl cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
150g masła
1/2 szkl mleka
2 jajka
3 żółtka
5g drożdży instant
szczypta szafranu Kamis
1 łyżka wódki
1 łyżka wrzątku
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
cukier puder do posypania
Szafran zalać wódką i wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami do białości. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać. Do misy wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko i wyrabiać mikserem ok 15 minut. Po tym czasie wlać masło, szafran, bakalie i dokładnie wyrobić. Przełożyć do foremek do 1/3 wysokości i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Małe babeczki piec ok 20 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale, cudny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKawałeczek bym zjadł, taka apetyczna :)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń