niedziela, 13 kwietnia 2014

Babeczki "gniazdka"

Bardzo lubię takie wypieki, które są nie tylko łatwe i smaczne ale są naturalną ozdobą stołu. Tym razem proponuję Wam bardzo proste babeczki, które przypominają wyglądem małe gniazdka. Do masy wykorzystałam kawę Jacobs Crema Gold, dzięki czemu zyskała bardzo delikatny kawowy smak. Za jajeczka posłużyły migdały w czekoladzie. Możecie użyć malutkich czekoladowych jajeczek bądź orzeszków w czekoladzie. Zobaczycie, że takim wielkanocnym deserem zaskoczycie rodzinę i każdy będzie chciał ich skosztować i rozkoszować się smakiem tych pysznych babeczek.



Babeczki:
1,75 szl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
szkl mleka
6 łyżek oleju

Masa:
1 kostka miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki kawy  Jacobs CREMA GOLD

ok 150g migdałów w czekoladzie



Babeczki: Do jednej miski przełożyć wszystkie suche składniki, wymieszać. Do drugiej mokre, dobrze rozbełtać. Wszystko razem szybko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, na koniec dodać kawę, wymieszać. Za pomocą szprycy z cienką okrągłą końcówką nakładać na babeczki, formując gniazdko. Do środka włożyć po 3 czekoladowe jajeczka. Schłodzić.


Przepis dodaję do akcji:


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)