Mazurek był publikowany w gazetce Przyślij Przepis.
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mąki krupczatki
1 palma
5 żółtek
2 łyżki proszku do pieczenia
ok 4 łyżki śmietany
Pianka:
5 białek
3/4 szkl cukru
2 cukry waniliowe
Masa:
kostka masła
puszka masy krówkowej
10 dag płatków migdałowych
skórka pomarańczowa kandyzowana
suszona żurawina
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mąki krupczatki
1 palma
5 żółtek
2 łyżki proszku do pieczenia
ok 4 łyżki śmietany
Pianka:
5 białek
3/4 szkl cukru
2 cukry waniliowe
Masa:
kostka masła
puszka masy krówkowej
10 dag płatków migdałowych
skórka pomarańczowa kandyzowana
suszona żurawina
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
Ciasto: Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i rozwałkować na wielkość dużej blachy. Na każdy placek przed pieczeniem wyłożyć piankę.
Pianka: Białka ubić z cukrami na sztywną pianę i podzielić na 3 części. Posmarować każdy placek i piec w piekarniku na złoty kolor.
Masa: Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać masę krówkową. Na koniec wsypać płatki migdałowe (zostawić garść do dekoracji).Każdy placek przełożyć masą a wierzch udekorować bakaliami i odłożonymi płatkami migdałów. Zrobić napis rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Piękny!!!!Jutro zabieram się za jego pieczenie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) mam nadzieję, że będzie Ci smakował tak bardzo jak mojej rodzince :)
UsuńNie robiłam dotąd mazurków. Twój prezentuje się tak uroczo, receptura też nie odstrasza - chyba spróbuję swoich sił:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRenata mazurek nie jest taki trudny. Jedynie trochę czasochłonny, wymaga bowiem upieczenia 3 placków. Ale smak obłędny więc polecam Ci z całego serca :)
UsuńJa nie przepadam za takimi wypiekami jak mazurki, ale one są tak piękne, Twój od rana się do mnie uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńNie każdy musi wszystko lubić ;) Nudno by było na świecie ;) Cieszę się, że mój Ci się podoba :))) Pozdrawiam :)
UsuńPiękny mazurek !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Piękny i jestem pewna, że przepyszny :) Pozdrawiam i życzę radosnych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
UsuńA ja chciałabym się dowiedzieć czy mazurek byłby dobry gdybym jednego dnia upiekła placki a drugiego dopiero nakładała masę i dekorowała? :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie dobry :) Ale dobrze aby po przełożeniu masą poleżał jeszcze przez noc ;)
Usuń