Pulpety:
600g piersi z kurczaka
cebulka dymka
jajko
mała kajzerka
sól, pieprz
czosnek granulowany Kamis
2-3 łyżki bułki tartej
mąka do obtaczania
Sos:
1 marchewka
kawałek selera
1/2 szkl śmietany 12%
3 łyżki siekanego koperku
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do zup
sól, pieprz
600g piersi z kurczaka
cebulka dymka
jajko
mała kajzerka
sól, pieprz
czosnek granulowany Kamis
2-3 łyżki bułki tartej
mąka do obtaczania
Sos:
1 marchewka
kawałek selera
1/2 szkl śmietany 12%
3 łyżki siekanego koperku
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do zup
sól, pieprz
Pulpety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i kosteczek. Zmielić wraz z cebulką. Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić rękoma na masę, którą da się formować w kuleczki. W razie potrzeby dosypać odrobinę więcej bułki tartej. Formować kuleczki i obtaczać je w mące.
Sos: W garnku zagotować 1l wody, dodać przyprawę do zup, starte na tarce jarzyny i gotować ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dorzucać pulpety. Gotować 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać do pulpetów, dolać śmietankę i gotować chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać posiekany koperek, wymieszać.
Dziękuję :) były bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń