środa, 9 kwietnia 2014

Jajka w serowej skorupce

Tradycyjne śniadanie wielkanocne nie może obejść się bez jajek. Ja proponuję Wam jajka w serowej skorupce. Są pyszne na ciepło i zimno i świetnie smakują z tartym chrzanem lub innym zimnym sosem na bazie majonezu. Polecam jako odskocznię od zwykłych jajek.


8 jajek
10 dag sera żółtego w kawałku
5 łyżek bułki tartej
1 łyżka przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
olej do smażenia
starty chrzan



6 jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić na chwile aby lekko wysechł. Ser wymieszać z bułką tartą i przyprawą z pomidorami suszonymi. 2 jajka rozbełtać w miseczce, maczać ugotowane jajka. Następnie panierować je w bułce tartej. Czynność powtórzyć. Opanierowane jajka smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać z tartym chrzanem.
Zamiast suszonych pomidorów można dodać do panierki inne ulubione zioła, np. paprykę, zioła prowansalskie itp.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)