1 kg schabu bez kości
1 jajko
1/2 szkl bułki tartej
słoiczek musztardy francuskiej
sól zmiękczająca mięso Kamis
1 jajko
1/2 szkl bułki tartej
słoiczek musztardy francuskiej
sól zmiękczająca mięso Kamis
pieprz
1 łyżka czosnku granulowanego Kamis
1 łyżka tymianku Kamis
3 liście laurowe Kamis
kilka kulek jałowca Kamis
1 łyżka czosnku granulowanego Kamis
1 łyżka tymianku Kamis
3 liście laurowe Kamis
kilka kulek jałowca Kamis
Dzień wcześniej mięso umyć osuszyć i oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Natrzeć i odstawić w chłodne miejsce. Na drugi dzień mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać liście laurowe i jałowiec. Mięso piec ok 1,5 godz w temp. 180 stopni. Wyjąć, usunąć liście laurowe i kulki jałowca i przestudzić.
W miseczce wymieszać jajko, musztardę i bułkę tartą. Pastą posmarować mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok pół godziny do zarumienienia.
wspaniała propozycja! moja babcia robi taki schab, ale w jabłkowej skorupce, ja robiłam roladę z skorupce chrzanowej :) czas spróbować Twojej, musztardowej, propozycji!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, uwielbiam domowe wyroby :) Pozdrawiam Joasiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) mięsko było pyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuń