środa, 16 kwietnia 2014

Babka "zebra" na fancie

Babka jest symbolem doskonałości i umiejętności. Bez babki nie byłoby u mnie Świąt Wielkanocnych. Ta jest niezwykle łatwa i efektowna. Dzięki fancie jest bardzo puszysta i wilgotna. Bez większego problemu poradzi sobie z nią każda początkująca kucharka. Będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole.
Babka była publikowana w miesięczniku "Kobieta i życie"



2,5 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
1 szkl oleju
1 szkl fanty
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
1 c. waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Jajka ubić na puch z cukrami. Cały czas ucierając dodawać 2,5 szkl mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodawać stopniowo olej i fantę. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki , do drugiej kakao. Obie masy dokładnie wymieszać. Ciasto wylewać do dużej formy na babkę na przemian jasne i ciemne, tworząc kilka warstw. Piec ok 1 godzinę w 150 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)