sobota, 12 kwietnia 2014

Bułeczki zajączki

Tak przygotowane bułeczki będą nie tylko smacznym ale również cieszącym oko dodatkiem do wielkanocnego śniadania. Wbrew pozorom wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy trochę czasu i chęci i wyczarujemy śliczne i pyszne bułeczki, które będą piękną ozdobą świątecznego stołu.



Ciasto:
4 szkl mąki + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1,5 szkl mleka
1/2 miękkiej margaryny
2 jajka
30 g drożdży

Dodatkowo:
żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
rodzynki na oczy

Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką).



Od ciasta odrywać większe kawałki i formować z nich długie i cienkie ruloniki. Każdy z nich zwinąć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem. Oderwać jeszcze kawałek ciasta na głowę. Uformować owal, naciąć go nożem mniej więcej do połowy i rozchylić końce- to będą uszy zajączka. Głowę przykleić do tułowia. Malutka kuleczka będzie ogonkiem. Głowy i ogonki można lekko zwilżyć wodą, będą lepiej się trzymały. Rodzynki głęboko wbić w miejscu gdzie zajączek ma oczy.


 Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z jajkiem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.











Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)