Jakiś czas temu upiekłam to ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :)
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki krupczatki
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
6 żółtek
1 łyżka śmietany
2 łyżki kakao
słoiczek powideł śliwkowych
1,5 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
Pianka:
6 białek
szczypta soli
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
Ciasto: mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, zagnieść. Jedną część jasną i ciemną zawinąć w folię i włożyć na ok 2 godziny do zamrażalnika. Druga jasną część zawinąć i włożyć do lodówki.
Schłodzoną jasną część rozwałkować na dnie blaszki (21x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć, posmarować powidłami i posypać orzechami włoskimi. Na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto.
Pianka: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę kukurydzianą. Pianę wyłożyć na starte ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć jasne zmrożone ciasto.
Pleśniaka piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Ciekawa wersja pleśniaka. Bardzo lubię to ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam pleśniaka pod każdą postacią! Rewelacyjne ciacho!
OdpowiedzUsuńAsiu pysznie wygląda i jestem pewna, że też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńAsiu!
OdpowiedzUsuńPiekę takie ciasto na życzenie domowników, bo b. je lubią:)
Serdecznie i smacznie pozdrawiam:)
My tez je lubimy :) pozdrawiam Morgano :)
UsuńAsieńko przepyszne ciasto:) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIdealny ;) ciasto z wieloma wspomnieniami ;)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńKuszący :D
OdpowiedzUsuń