Zbliżają się Święta Wielkanocne. W związku z tym najwyższa pora aby zaproponować Wam kilka moich przepisów na tradycyjne potrawy i słodkości, bez których nie ma u mnie Wielkanocy. Zacznę od babki drożdżowej, która uda się na pewno każdemu. Przepis jest łatwy a babka pyszna i warta wypróbowania. Poza tym pochwalę się, że babka ta wygrała w konkursie na portalu gutujmy.pl :)
500g mąki pszennej
op. drożdży instant
100g cukru pudru
szkl ciepłego mleka
5 żółtek
150g masła
2 spore garści rodzynek
szczypta soli
kilka kropel aromatu cytrynowego
Lukier:
szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
Do większej miski przesiać mąkę i
cukier puder. Dodać drożdże, sól i dokładnie wymieszać. Masło stopić,
ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć. Do miski z
suchymi składnikami dodać ciepłe mleko i żółtka, zagnieść gładkie
ciasto. Dodać masło, aromat cytrynowy i rodzynki, wyrabiać ok 10 minut
aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na
ok pół godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy na babkę. Formę
blaszaną należy natłuścić i posypać bułką tartą, formy silikonowej się
nie natłuszcza. Piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Lukier. W
misce utrzeć cukier puder, sok z cytryny i tyle wody aby powstał gęsty
lukier. Polać babkę, udekorować np, cukrowymi motylkami.
wygląda bardzo smacznie:) lubię drożdżowe babki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i myślę, że posmakowałaby Ci ta babka ;)
UsuńJoasiu, ale Ty potrafisz kusić :D Zjadłabym razem z monitorem :P
OdpowiedzUsuńBeatko chętnie bym Cię poczęstowała ale niestety po babce zostało wspomnienie ;( Jeszcze dziś wieczorem będę częstować innymi wielkanocnymi słodkościami :)
Usuń