niedziela, 3 grudnia 2017

Kasza z bekonem i pieczarkami

Jakiś czas temu dostałam od Cenos paczkę z kaszami półekspandowanymi. Są to nowe produkty, które nie wymagają gotowania. Na pierwszy ogień poszła kasza żytnia. Przygotowałam ją jako potrawkę z pieczarkami i bekonem, która może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Polecam ją z całego serca gdyż w kilka chwil możecie przygotować pyszny, zdrowy i wartościowy posiłek. 
 



150 g kaszy żytniej półekspandowanej Cenos
300 g pieczarek
150 g bekonu parzonego
łyżka oleju
średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka naturalnej suszonej jarzynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Kaszę przesypać do garnka, dodać suszoną jarzynkę. Zalać wrzątkiem na 2 cm powyżej poziomu kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.
Na łyżce oleju przesmażyć pokrojony w kostkę bekon, cebulkę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć ok 10-15 minut. Kaszę odcedzić z nadmiaru wody, przesypać do pieczarek, dodać natkę pietruszki i chwilę razem smażyć.


11 komentarzy:

  1. Asiu droga!
    Pyszne danie:)
    U mnie ostatnio, specjalnie dla Syna, często goszczą na stole: kasza, ryż, makarony.
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Morgano :) Ja też bardzo lubię kaszę :)

      Usuń
  2. wygląda przepysznie! :) bardzo lubię takie dania, szczególnie w chłodne dni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie oraz zdrowo ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie dania bardzo lubię :) Pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)