Jakiś czas temu dostałam od Cenos paczkę z kaszami półekspandowanymi. Są to nowe produkty, które nie wymagają gotowania. Na pierwszy ogień poszła kasza żytnia. Przygotowałam ją jako potrawkę z pieczarkami i bekonem, która może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Polecam ją z całego serca gdyż w kilka chwil możecie przygotować pyszny, zdrowy i wartościowy posiłek.
150 g kaszy żytniej półekspandowanej Cenos
300 g pieczarek
150 g bekonu parzonego
łyżka oleju
średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka naturalnej suszonej jarzynki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kaszę przesypać do garnka, dodać suszoną jarzynkę. Zalać wrzątkiem na 2 cm powyżej poziomu kaszy, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut.
Na łyżce oleju przesmażyć pokrojony w kostkę bekon, cebulkę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć ok 10-15 minut. Kaszę odcedzić z nadmiaru wody, przesypać do pieczarek, dodać natkę pietruszki i chwilę razem smażyć.
Asiu droga!
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
U mnie ostatnio, specjalnie dla Syna, często goszczą na stole: kasza, ryż, makarony.
Smacznie pozdrawiam:)
Dziękuję Morgano :) Ja też bardzo lubię kaszę :)
Usuńwygląda przepysznie! :) bardzo lubię takie dania, szczególnie w chłodne dni :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo smacznie oraz zdrowo ❤
OdpowiedzUsuńTak właśnie lubię :)
UsuńTakie dania bardzo lubię :) Pysznie Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńSmakowita propozycja :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń