piątek, 26 lutego 2021

Ciasto Aniołek

 Wspaniałe połączenie kruchego ciasta i budyniu waniliowego. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy placki nawilgną od masy. Wierzch można posypać wedle uznania płatkami migdałowymi, kokosem lub wiórkami białej czekolady. Polecam to ciasto nie tylko na co dzień ale również na wyjątkowe okazje.




Ciasto:

500g mąki pszennej

200g śmietany 18%

2 jajka

125g masła

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki sody

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Krem:

800ml mleka

250g masła

250ml śmietany 18%

3 jajka

kilka kropel ekstraktu waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1/2 szkl cukru


płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania




Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec placki wielkości blaszki 20x30cm. Placki piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić.


Krem: Mleko, cukier i masło rozpuścić. Pozostałe składniki dokładnie rozbełtać i wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i podgrzewać aż masa będzie gęsta jak budyń.


Placki przekładać ciepłą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Schłodzić kilkanaście godzin w lodówce.



15 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)