sobota, 23 listopada 2013

Pieczeń z cebulką

Teraz będzie coś dla wielbicieli mięsiwa :) Jeśli planujecie jutro rodzinny obiad to proponuję upiec taką szyneczkę z cebulką. Mięso najlepiej zamarynować teraz a jutro wrzucić tylko do rękawa i niech się piecze ;)


1 kg szynki wieprzowej
duża cebula
przyprawa klasyczna do pieczeni (dużo ;))
ew. sól, pieprz
3 łyżki oliwy

Mięso myjemy, osuszamy. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso nacieramy marynatą, nacinamy głębokie kieszenie i wkładamy do środka plastry cebuli. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka-kilkanaście minut minut.

Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)