Na dworze coraz zimniej. Wracając do domu marzymy o tym aby zjeść coś konkretnego i rozgrzewającego. Proponuję Wam grochówkę. Myślę, że każdy ją lubi.
50dag groszku łuskanego połówki
30 dag kości wieprzowej
30 dag wędzonego boczku
4 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
kawałek selera
1 łyżka przyprawy do fasoli
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy do zup
majeranek
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka oleju
2 łyżki siekanej natki pietruszki
prażona cebulka
Groszek dokładnie przepłukać. Wsypać do garnka, dodać
kości i zalać 2,5l wody. Gotować ok 1 godzinę, usuwając powstające na
powierzchni szumowiny. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki w kostkę.
Na oleju przesmażyć połowę boczku pokrojonego w kosteczkę i cebulę.
Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po godzinie
gotowania, wyjąć kości, dodać do groszku ziemniaki, cebulkę przesmażoną z
boczkiem oraz starte na tarce warzywa. Przyprawić do smaku i gotować
jeszcze ok pół godziny, do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Resztę
boczku pokroić w cienkie paseczki i dokładnie wysmażyć na suchej patelni
aby były chrupiące. Pod koniec gotowania dodać do zupy, majeranek i
natkę.
Zupę podawać z chrupiącym bekonem oraz prażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)