Przepis na to ciasto jest u mnie domu od lat. Pamiętam, że piekła je jeszcze moja mama kiedy byłam dzieckiem. Polecam wszystkim gdyż jest idealne do popołudniowej kawki.
4 szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1l mleka
2 budynie śmietankowe
50 dag jabłek
cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać
jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na
godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na
blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem.Budyń ugotować wg
przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ułożyć na
cieście. Zalać gorącym budyniem. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać
na budyń. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól
godziny). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńProszę mi powiedzieć czy budynie mają być z cukrem/bez, na 0,5l mleka? Jakie jabłka słodkie czy kwaśniejsze? C.waniliowy male opakowanie? Mąka pszenna? Cukier kryształ czy robniejszy do wypieków? Łyżeczki proszku pełne czy płaskie? Formę tylko natłuścić nie obsypywać niczym?
OdpowiedzUsuńBudyń z cukrem lub bez ale wtedy trzeba posłodzić mleko bo ciasto będzie bez smaku. Jabłka dowolne. C. wan mały. Cukier moze być kryształ. łyżeczki daję płaskie a formę lekko natłuszczam margaryną
UsuńWczoraj pieklam, ciasto jest bardzo smaczne, wreszcie cos nowego i prostego w wykonaniu, dziekuje za przepis i wpisuje go na liste moich ulubionych, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że ciasto smakowało :)
UsuńA Pani jakich budyni używa w cukrem czy bez? Na 0,5l mleka? I mogę prosić o dokładne proporcje w jakich ugotować ten budyń tzn ile mleka zagotować a ajaką ilość rozrobić z proszkiem budyniowym? Blaszke można obsypać bułką tartą?
OdpowiedzUsuńJa używam budyniu na 0,5l mleka. Jeśli mam z cukrem to już nie słodzę, jeśli bez cukru to dodaję tyle ile jest napisane na opakowaniu. Proszek budyniowy mieszam z 2/3 szkl mleka, resztę gotuję.
UsuńBlaszki do kruchego ciasta już nie trzeba posypywać mąką czy grysikiem.
Jakiej mąki użyć? Czy spodu kruchego przed nałożeniem nie podsypujemy bułką tartą? Gdzieś slyszałam że w takich ciastach się podsypuje spód żeby nie było zakalca...
OdpowiedzUsuńMa być mąka pszenna. Tego ciasta nie trzeba posypywać bułką bo jabłka nie puszczają dużo soku przy pieczeniu.
UsuńCzy można użyć innych owoców? Malin, brzoskwiń czy gruszek? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można ;) Jednak te drobne i soczyste owoce jak np. maliny ułożyłabym na budyniu.
UsuńSuper, dziękuję bardzo :) właśnie z malinami i innymi jeżynami chciałam zrobić więc tym bardziej rada się przyda :))
UsuńCieszę się, że pomogłam i czekam na wieści czy cisto smakowało :)
UsuńMelduję, że ciasto wyszło przepyszne :) na pewno jeszcze nie raz zrobimy wariacje na jego temat. Nie mogliśmy się powstrzymać i zjedliśmy jeszcze lekko ciepłe, mimo wszystko bardzo smaczne :)
UsuńBardzo miło mi to słyszeć :) Pozdrawiam :)
UsuńPodane wymiary blaszki są mierzone na górze czy na spodzie?
OdpowiedzUsuńMierzyłam spód blaszki :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry jeszcze raz, zastanawiam się czy spód upiekłby sie gdyby wylać na niego masę sernikowa? ;> wtedy już bez "kruszonki" na górze :)
OdpowiedzUsuńPola na pewno Ci się upiecze to ciasto z sernikiem. Powodzenia :)
Usuń