Dzisiaj spadł pierwszy śnieg, niedługo będą Święta. Ten czas oczekiwania możecie spędzić piekąc pyszne babeczki. A jeśli masę zabarwicie na zielono i obsypiecie je cukrowymi gwiazdkami, będą wyglądały jak choinki obsypane śniegiem. Te babeczki robiłam z córeczką.
Przepis możecie również znaleźć w najnowszym numerze Kulinarnych Hitów- Ciasta Świąteczne
Na ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki stopionego masła
150 ml mleka
Masa:
200g masła w temp. pokojowej
200g cukru pudru
łyżka mleka
kilka kropel aromatu waniliowego
zielony barwnik spożywczy w proszku
cukrowe gwiazdki
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę.
Wyłożyć do foremek (ok 12 szt) i piec ok 20-25 minut w temperaturze 180
stopni. Ostudzić.
W międzyczasie zmiksować masło z cukrem pudrem i
aromatem na puch na najwyższych obrotach. Dodać mleko i barwnik,
wymieszać na małych obrotach. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
Ostudzone babeczki dekorować nakładając szprycą (z końcówką duża gwiazdka) masę na kształt choinek. Posypać gwiazdkami.
Publikacja w Kulinarnych Hitach (listopad 2013r). Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)