sobota, 23 listopada 2013

Chleb z ziarnami i kuskusem

Nie ma to jak domowy chlebek. Zdrowy, pachnący i pyszny. Ten należy do tych "mokrych i ciężkich". Wg mnie najlepszy jest na drugi dzień. Jego zaletą jest niewątpliwie to, że długo zachowuje świeżość. A wadą? To, że zbyt szybko się kończy ;)

 500g maki pszennej
300g mąki żytniej razowej
40g drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100g kaszki kuskus
200g ziaren, u mnie słonecznik, sezam i pestki dyni

margaryna do wysmarowania blaszki
płatki owsiane do wysypania blaszki

Drożdże rozpuścić w 1,75 szkl ciepłej wody. Dodać cukier, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować kuskus: przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem do wysokości 1cm ponad poziom kaszki. Odstawić do wystygnięcia.
Do ciasta dodać kaszkę i ziarna, wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Formę keksową nasmarować margaryną i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto i odstawić do czasu aż podrośnie do wysokości blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni (z termoobiegiem) i piec ok 1 godzinę. Ostudzić.

Do piekarnika, podczas pieczenia chleba, na dolną półkę włożyć miseczkę z wodą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)