poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka te upiekłam rok temu na Święta. Ozdobione lukrem pięknie się prezentowały na świątecznym stole. A te z witrażykiem najbardziej smakowały mojej córeczce.
Przepis na nie znajdziecie również w najnowszym numerze Ciast Czytelników (listopad 2013r). Polecam :)




50 dag mąki
15 dag mielonych migdałów
kostka margaryny
20 dag cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki mleka

Dekoracja:
żółte landrynki
lukier*

Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja wstawiłam na całą dobę)
Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli wycinamy ciasteczka na witrażyki to do środka każdego wsypujemy pokruszone landrynki.

Piec ok 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić i dowolnie dekorować lukrem.

* Lukier

białko jajka
szklanka cukru pudru

Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka. Do miski przesiać cukier puder i energicznie ucierać z białkiem do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymamy gęsty lukier, idealny do dekoracji pierniczków i ciasteczek.

Publikacja w Ciastach Czytelników (list. 2013r.)


4 komentarze:

  1. Asiu nareszcie jesteś:):) Pyszne ciasteczka! Będę stałym zaglądaczem;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Madziu :) długo zeszło aż się zdecydowałam ale w końcu jestem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Landrynki! A ja się tyle zastanawiałam, jak to się robi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Olga to teraz już wiesz ;) i możesz zrobic swoje witrażyki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)