środa, 27 listopada 2013

Gulaszowa z dynią

Od siostry dostałam dynię i zastanawiałam się co by tu dziś dobrego na obiad ugotować. I wymyśliłam sobie taką zupę gulaszową ;) Dobrze doprawiona świetnie rozgrzewa po powrocie z zimnego spaceru. Polecam Wam bo nie dosyć, że sycąca i rozgrzewająca to po prostu pyszna ;)





50 dag mięsa z szynki
80 dag miąższu z dyni
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 selera
czerwona papryka
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka przyprawy do zup
garść natki pietruszki

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew, selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso, zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok 30 minut do miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok 1/2 l gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku.

4 komentarze:

  1. Dynię uwielbiam - we wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak jak ja :) szkoda tylko, że tak trudno było mi ja dostać u siebie w mieście...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dynię, a połączenie z warzywami, przyprawami- zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta zupa dodatkowo świetnie rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)