Od siostry dostałam dynię i zastanawiałam się co by tu dziś dobrego na obiad ugotować. I wymyśliłam sobie taką zupę gulaszową ;) Dobrze doprawiona świetnie rozgrzewa po powrocie z zimnego spaceru. Polecam Wam bo nie dosyć, że sycąca i rozgrzewająca to po prostu pyszna ;)
50 dag mięsa z szynki
80 dag miąższu z dyni
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 selera
czerwona papryka
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka przyprawy do zup
garść natki pietruszki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą
kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Smażyć partiami
na mocno rozgrzanym oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Przełożyć do
miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek.
Warzywa umyć, obrać i pokroić. Do smażącej się cebuli dodać marchew,
selera i paprykę. Całość wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać mięso,
zalać 1/2l gorącej wody. Dodać ziele, liść laurowy, paprykę słodką i
ostrą, imbir, przyprawę do zup, wymieszać i dusić ok 30 minut do
miękkości. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię, dolać ok 1/2 l
gorącej wody i dusić jeszcze ok 15-20 minut, do czasu aż dynia będzie
miękka. Pod sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie
doprawić do smaku.
Dynię uwielbiam - we wszystkim :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) szkoda tylko, że tak trudno było mi ja dostać u siebie w mieście...
OdpowiedzUsuńLubię dynię, a połączenie z warzywami, przyprawami- zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńA ta zupa dodatkowo świetnie rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuń