piątek, 29 listopada 2013

Babeczki "czekoladowo-cynamonowe róże"

Podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Upieczone w foremkach w kształcie róży dodatkowo pięknie wyglądają. Są dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu. Przy pieczeniu pomagała mi jak zwykle moja 5-letnia pomocnica :)



2 szkl mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
2 jajka
szkl mleka
6 łyżek oleju
szczypta soli
1/3 szkl siekanych orzechów włoskich
1 duże jabłko
cukier puder z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu

Do jednej miski przesypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, kakao i cynamon. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy i mieszamy z olejem i mlekiem. Wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy łyżką na gładka masę. Na koniec dodajemy orzechy i drobno pokrojone (lub starte na tarce o dużych oczkach jabłka-wtedy muszą być lekko odciśnięte), mieszamy. Napełniamy foremki i pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach. Studzimy i oprószamy cukrem z prawdziwą wanilią.

2 komentarze:

  1. fajną masz foremkę na babeczki,

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Ala :) Kupiłam kiedyś przez przypadek w jednej gazetce kulinarnej ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)