Teraz będzie coś dla wielbicieli mięsiwa :) Jeśli planujecie jutro rodzinny obiad to proponuję upiec taką szyneczkę z cebulką. Mięso najlepiej zamarynować teraz a jutro wrzucić tylko do rękawa i niech się piecze ;)
1 kg szynki wieprzowej
duża cebula
przyprawa klasyczna do pieczeni (dużo ;))
ew. sól, pieprz
3 łyżki oliwy
Mięso myjemy, osuszamy. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso
nacieramy marynatą, nacinamy głębokie kieszenie i wkładamy do środka
plastry cebuli. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na
drugi dzień wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 st przez ok 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika
odstawiamy na kilka-kilkanaście minut minut.
Smacznego!
Kocham takie mięsiwko :-)
OdpowiedzUsuńWiem wiem :) niedługo będzie u mnie więcej mięsnych propozycji ;)
OdpowiedzUsuń