Myślicie już o Świętach? Jeśli planujecie upiec pierniczki polecam Wam ten przepis. Jest łatwy a zapach podczas pieczenia cudowny :) Pierniczki można spokojnie upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Przepis ten znajdziecie również w najnowszym numerze Przyślij Przepis (grudzień 2013r.)
Ciasto na pierniczki:
50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
5 łyżeczek przyprawy do piernika
1 czubata łyżeczka sody
2 łyżki kakao
Dekoracja:
lukier (przepis tutaj)
kolorowe pisaki cukrowe
cukiereczki ozdobne
Wszystkie składniki dokładnie posiekać i zagnieść gładkie ciasto.
Pierniczki można piec od razu ale też można odstawić do lodówki i upiec w
późniejszym terminie. Moje ciasto leżało w lodówce dobę.
Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
Układać
na posmarowanej masłem blaszce. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić i dekorować wg uznania.
Rady:
-jeśli mód nie jest płynny można go wcześniej podgrzać z masłem i ostudzony dodać do reszty składników ciasta
- pierniki układać w dużych odległościach gdyż rosną
- pierniczki nadają się do jedzenia po kilku dniach od upieczenia
- przechowywać w szczelnym pojemniku
- aby szybciej zmiękły do pojemnika można dać kawałek jabłka, wtedy pierniczki wchłoną z niego wilgoć i będą miękkie
Publikacja w Przyślij Przepis
W najbliższy weekend muszę się zabrać za pierniczki wreszcie, bo do Świąt coraz bliżej :P
OdpowiedzUsuńJa mam już nastawiony piernik staropolski. Nigdy go nie robiłam i jestem bardzo ciekawa jak mi wyjdzie ;) Ale pierniczki upieke w połowie grudnia bo obawiam się , że do Świąt braknie ;))
OdpowiedzUsuńBez własnoręcznie upieczonych pierniczków nie ma choinki, ani świąt.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają apetycznie i są dekoracyjne :)
Dziekuję Morgana :) My z córeczką tak właśnie spędzamy czas przedświąteczny. Pieczemy i dekorujemy pierniczki i inne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj piekę;) super przepis!
OdpowiedzUsuńPierniczki upieczone, włożyłam do nich kawałek skórki z jabłka i już są mięciutkie :) Co najgorsze rodzina się już nimi zajada i obawiam się że do Świąt może braknąć :D
OdpowiedzUsuńanka1988
super biore sie wiec za pieczenie za tydzien.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń