niedziela, 24 listopada 2013

Tort orzechowy

Ten tort upiekłam rok temu na swoje urodziny. Wszystkim bardzo smakował.
 Jeden z tych moich tortów, które miały największe wzięcie :)
Spodobał się pani Ewie Wachowicz, która zaprosiła mnie do siebie na nagranie odcinka, w którym to piekła ten tort. Całej ekipie i zaproszonym gościom bardzo smakował. Odcinek z moim udziałem możecie obejrzeć na Ipla tv, odc. 173.
Przepis na ten tort można było również znaleźć w Ciastach Czytelników z lipca 2012r. oraz w Ciastach na Stół z grudnia 2012r.

Ciasto orzechowe:
1 szkl mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich mielonych
1/2 proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl cukru

Krem budyniowy:
1 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
kostka masła
1/2 szkl cukru pudru

Masa kajmakowa:
1/2 masy kajmakowej z puszki
3/4 kostki masła

Ponadto:
ok 10 małych bez
2 garści orzechów mielonych do dekoracji

Ciasto: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.

Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Masa kajmakowa: Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę kajmakową cały czas ucierając. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, reszta kremu, ciasto. Wierzch tortu udekorować masą kajmakową, posypać orzechami.

Publikacja w Ciastach Czytelników:


7 komentarzy:

  1. Torcik wygląda smakowicie...!!!
    PS. Pini chyba była w gazetce "Przyślij przepis" ;)
    Zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pati dziękuję :) Proszę mów mi po imieniu :)
      Prawda, byłam w ostatnim numerze PP :) Na pewno do Ciebie zaglądnę!

      Usuń
  2. torcik piękny i pomysłowy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ładny masz ten torcik, orzechowe wypieki lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ala :) to jeden z pierwszych moich tortów i jestem z niego dumna ;) wizualnie sie udał i najważniejsze, że był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)