Jeden z tych moich tortów, które miały największe wzięcie :)
Spodobał się pani Ewie Wachowicz, która zaprosiła mnie do siebie na nagranie odcinka, w którym to piekła ten tort. Całej ekipie i zaproszonym gościom bardzo smakował. Odcinek z moim udziałem możecie obejrzeć na Ipla tv, odc. 173.
Przepis na ten tort można było również znaleźć w Ciastach Czytelników z lipca 2012r. oraz w Ciastach na Stół z grudnia 2012r.
Ciasto orzechowe:
1 szkl mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich mielonych
1/2 proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szkl cukru
Krem budyniowy:
1 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
kostka masła
1/2 szkl cukru pudru
Masa kajmakowa:
1/2 masy kajmakowej z puszki
3/4 kostki masła
Ponadto:
ok 10 małych bez
2 garści orzechów mielonych do dekoracji
Ciasto: Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki i wymieszać delikatnie całość. Ciasto wlać do dużej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach ok 45 minut. Wystudzić.
Krem: Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
Masa kajmakowa: Utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać masę kajmakową cały czas ucierając. Ciasto przekroić na pół, wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać równomiernie grubo pokruszone bezy, reszta kremu, ciasto. Wierzch tortu udekorować masą kajmakową, posypać orzechami.
Publikacja w Ciastach Czytelników:
Piękny! Masz talent cukierniczy!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) jeszcze mi daleko do perfekcji ;)
UsuńTorcik wygląda smakowicie...!!!
OdpowiedzUsuńPS. Pini chyba była w gazetce "Przyślij przepis" ;)
Zapraszam do mnie :*
Pati dziękuję :) Proszę mów mi po imieniu :)
UsuńPrawda, byłam w ostatnim numerze PP :) Na pewno do Ciebie zaglądnę!
torcik piękny i pomysłowy :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńładny masz ten torcik, orzechowe wypieki lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję Ala :) to jeden z pierwszych moich tortów i jestem z niego dumna ;) wizualnie sie udał i najważniejsze, że był pyszny :)
OdpowiedzUsuń