poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pyszne urozmaicenie codziennego menu. Myślę, że posmakują każdemu miłośnikowi szpinaku. 
Ja pokochałam je od razu :)




Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
jajko (można pominąć)
ok 1 szkl gorącej wody

Farsz:
op. świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
op. sera feta
150g sera białego
świeżo zmielony pieprz

cebulka + masło do polania




Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zeszkloną na maśle cebulką.


8 komentarzy:

  1. Pyszne pierożki Asiu :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione pierogi ze szpinakiem, ja zamiast fety używam sera białego :).

    OdpowiedzUsuń
  3. ja pewnie też bym je pokochała, tylko, że Mąż nie znosi szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm..wspaniałe...z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie na takie mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj
    Lubię szpinakowe dania, pierogi także. Za to nie przepadam za serem feta- zastępuję go innymi serami.
    Smacznie pozdrawiam Asieńko:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)