Pyszne urozmaicenie codziennego menu. Myślę, że posmakują każdemu miłośnikowi szpinaku.
Ja pokochałam je od razu :)
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
jajko (można pominąć)
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
op. świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
op. sera feta
150g sera białego
świeżo zmielony pieprz
cebulka + masło do polania
2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
jajko (można pominąć)
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
op. świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
op. sera feta
150g sera białego
świeżo zmielony pieprz
cebulka + masło do polania
Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zeszkloną na maśle cebulką.
Pyszne pierożki Asiu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione pierogi ze szpinakiem, ja zamiast fety używam sera białego :).
OdpowiedzUsuńja pewnie też bym je pokochała, tylko, że Mąż nie znosi szpinaku :(
OdpowiedzUsuńPyszne wegetariańskie pierozki :)
OdpowiedzUsuńMmm..wspaniałe...z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńWłaśnie na takie mam ochotę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńLubię szpinakowe dania, pierogi także. Za to nie przepadam za serem feta- zastępuję go innymi serami.
Smacznie pozdrawiam Asieńko:)