sobota, 17 grudnia 2016

Mini serniczki z orzechami

Pachnące kokosem i orzechami serniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser.





 1 litr śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
białka 5 szt
szczypta soli
1/2 szkl cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krokant: 
po 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek
4 łyżki cukru
6 łyżek wody

tłuszcz+ bułka tarta do formy



Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.)

Orzechowy krokant: część orzechów posiekać, część zostawić w całości. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i zamieszać. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Wsypać orzechy, wstrząsnąć patelnią aby oblepiły się karmelem i chwilkę podgrzewać. Nie za długo gdyż cukier się skrystalizuje. Jeszcze płynnym orzechowym karmelem udekorować serniczki. Ostudzić.

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

20 komentarzy:

  1. Mmm, bardzo puszyste, prawda? :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie pomyślane Asiu,taki serniczek bez sera. I ta orzechowa posypka,mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się po prostu uroczo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wyglądają. Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A kiedy i gdzie dodajemy wiórki kokosowe? :) zapraszam po wyniki konkursu Wypieczone święta w poniedziałek u mnie na blogu. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiłam, razem z mąką ;)

      Usuń
    2. Super. A zaglądałaś na wyniki? ;) myślę, że warto :)

      Usuń
    3. O raju! ale niespdzianka ;) dzięki :)

      Usuń
  6. Czesc Asiu, tak sobie myślę czy dałoby zamienić 1/3 śmietany 18% na 30%? Planuje dziś lub jutro sprawdzić Twój przepis i az mi ślinka cieknie na sama myśl. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu trudno mi powiedzieć... śmietana 18% zetnie się pod wpływem temp. i będzie miała konsystencję sera. Śmietankę 30% dodawałam do serników ale takich pieczonych z twarogu... Trudno mi naprawdę doradzić...

      Usuń
    2. Jednak nie ryzykowałam z ta smietanka,ale jeszcze bede wracac do przepisu i eksperymentowac. Pyszne ciasto! Troszkę za mało serowe jak dla mnie, ale naprawdę świetne. I do tego mega proste w przygotowaniu. Dodałam troche rodzynek, a na spod herbatniki pelnoziarniste i dalam troche mniej cukru. Rewelacja. Nie wiem, skąd Ty wzięłaś ten przepis, ale cieszę sie, ze go poznalam u Ciebie. :)

      Usuń
    3. Aniu bardzo się cieszę, że serniczek Ci smakował : a przepis to nic innego jak masa z ciasta "Styropian" ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)