sobota, 17 grudnia 2016

Makowiec japoński

Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :)




puszka masy makowej (800-850g)
6 jajek
5 jabłek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 łyżek kaszy manny
100g rodzynek
100g migdałów
100g orzechów włoskich
kilka kropel olejku rumowego

polewa kakaowa
kolorowa posypka



Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić.

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ten makowiec tylko jednak w wersji z domową masą makową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla zabieganych taka gotowa masa może być wybawieniem ;)

      Usuń
  2. Zgadzam się! Bez makowca nie ma świąt :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)