wtorek, 29 listopada 2016

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Dzisiaj pyszny obiad dla zabieganych ;)
Przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Polecam, naprawdę warto :)




250 g makaronu wstążki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 spore garści świeżego szpinaku
puszta tuńczyka w sosie własnym
1 szkl śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz



Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

3 komentarze:

  1. Fajne połączenie smaków, chętnie bym zjadła taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość że ekspresowo to jeszcze pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobnie i potwierdzam, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)