Dzisiaj pyszny obiad dla zabieganych ;)
Przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Polecam, naprawdę warto :)
250 g makaronu wstążki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 spore garści świeżego szpinaku
puszta tuńczyka w sosie własnym
1 szkl śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 spore garści świeżego szpinaku
puszta tuńczyka w sosie własnym
1 szkl śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Fajne połączenie smaków, chętnie bym zjadła taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńnie dość że ekspresowo to jeszcze pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobnie i potwierdzam, pycha!
OdpowiedzUsuń