Krokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :)
Naleśniki:
500ml mleka
400g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
1kg kapusty kiszonej
sopra garść suszonych grzybów leśnych
3 pieczarki
cebula
sól, pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
2 łyżki masła
Panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Barszczyk:
2kg buraków
2 marchewki
1/2 selera
kawałek pora
2 kości żeberkowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, kilka ziarenek pieprzu
2-3 łyżki octu
1 łyżka majeranku
500ml mleka
400g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Farsz:
1kg kapusty kiszonej
sopra garść suszonych grzybów leśnych
3 pieczarki
cebula
sól, pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
2 łyżki masła
Panierka:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Barszczyk:
2kg buraków
2 marchewki
1/2 selera
kawałek pora
2 kości żeberkowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, kilka ziarenek pieprzu
2-3 łyżki octu
1 łyżka majeranku
Nalesniki: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając tyle mąki aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto odstawić na pół godziny. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Powinno wyjść ok 15 naleśników.
Farsz: Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Dolac niewielką ilość wody, dodać liście laurowe, ziele ang, przyprawę do kapusty i gotować na nieduzym ogniu. Grzyby zalać niewielką ilościa wody, gotować ok 10 minut. Dolać do gotującej się kapusty. Gotować do miękkości. Cebulę i pieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem.
Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang i kości. Podczas gotowania zebrać szumowiny. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie wyłowić buraczki.Doprawić do smaku solą i octem. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
Pachnie świętami! Aż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Tak, juz powoli pachnie :)
UsuńWspaniałe krokiety. Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWpadam już jutro;)
OdpowiedzUsuńAsia zapraszam :)
UsuńUwielbiam ich smak :-) na święta pozycja obowiązkowa :-)
OdpowiedzUsuńTo oczywiste ;)
Usuńpyszna klasyka w eleganckim wydaniu :) to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwilbiam takie krokieciki, pycha!
OdpowiedzUsuń