Piernik jest wilgotny i miękki. Nie wymaga leżakowania, więc można go
przygotować na ostatnią chwilę. Doskonale łączą się w nim smak masy
kawowej i kwaskowatych powideł. Idealny do świątecznej kawy.
Ciasto na piernik:
1,5 kostki margaryny
1 szkl cukru
200g miodu
1 op. przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
6 jajek
3 szkl mąki pszennej
1,5 szkl śmietany 18%
Masa kawowa:
2 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka miękkiego masła
słoik powideł
polewa czekoladowa
1,5 kostki margaryny
1 szkl cukru
200g miodu
1 op. przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
6 jajek
3 szkl mąki pszennej
1,5 szkl śmietany 18%
Masa kawowa:
2 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka miękkiego masła
słoik powideł
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka
Ciasto: W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem.
Piernik przełożyć raz powidłem a raz masą. Polać polewą czekoladową.
Z tą kawową masą musi być pyszny:-)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że jest ;) i to bardzo :)))
UsuńŚliczny Asiu, taki wysoki, a połączenie smaków wydaje się wyborne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a smaki łączą się idealnie ;)
UsuńMmm, konkretny pierniczek)))
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńile gramow wazy jedna kostka margaryny na ciasto?
OdpowiedzUsuńjedna kostka margaryny to 250g
UsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuń