czwartek, 22 grudnia 2016

Piernik lany z masą kawową

Piernik jest wilgotny i miękki. Nie wymaga leżakowania, więc można go przygotować na ostatnią chwilę. Doskonale łączą się w nim smak masy kawowej i kwaskowatych powideł. Idealny do świątecznej kawy.




Ciasto na piernik:
1,5 kostki margaryny
1 szkl cukru
200g miodu
1 op. przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
6 jajek
3 szkl mąki pszennej
1,5 szkl śmietany 18%

Masa kawowa:
2 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kostka miękkiego masła

słoik powideł

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe i płatki śniegu z opłatka






Ciasto:
W garnku rozpuścić margarynę, cukier i miód- ostudzić. Dodać przyprawę do piernika, kakao, sodę, wymieszać. Dodać żółtka, dokładnie utrzeć. Następnie wymieszać z mąką i śmietaną. Białka ubić na sztywna piane ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Rozlać do 3 blaszek (21x31cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Placki piec ok 20 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Masa: Jajka ubić na parze z cukrem na puch, dodać kawę i ucierać aż się rozpuści. Ostudzić a następnie utrzeć z masłem.
Piernik przełożyć raz powidłem a raz masą. Polać polewą czekoladową.

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)