poniedziałek, 12 grudnia 2016

Czekoladowo-cynamonowa Inka z bitą śmietaną

Odkąd sięgam pamięcią kawa zbożowa Inka była w moim rodzinnym domu ulubionym napojem. Dzisiaj moja córeczka prosi o Inkę kiedy ja parzę sobie kawę ;) Zasiadamy sobie razem i delektujemy się jej smakiem. Naszą ulubioną jest Inka czekoladowa. Tym razem wzbogaciłam ją dodatkowo o mleczną czekoladę i szczyptę cynamonu. Zwieńczeniem jest duża ilość bitej śmietany i pyszny napój, który może być również deserem, mamy gotowy :)
Polecam na Święta :)




5 łyżeczek kawy Inka o smaku czekoladowym
330 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
7 kostek czekolady mlecznej
1/4 łyżeczki cynamonu



Kawę Inkę i cynamon zalać 300 ml gorącej wody, wymieszać. Połowę śmietanki mocno podgrzać, do gorącej wrzucić 6 kostek czekolady mlecznej. Odstawić na kilka minut aż się rozpuści. Połączyć kawę i śmietankę czekoladową. Rozlać do dwóch szklanek.
Resztę śmietanki ubić z łyżką cukru pudru, przełożyć do szprycy i udekorować kawę. Napój posypać startą czekoladą i szczyptą cynamonu.



Przepis bierze udział w akcji:


Łączy przyjemne z naturalnym

8 komentarzy:

  1. Asiu cudowna kawa! Ja ostatnio też odkryłam inke czekoladowa i bardzo mi smakuje, bo tradycjna jakaś za "lekka" dla mnie.
    Trzymam kciuki za wygraną w konkursie! Ja jakoś nie mam fajnego pomysłu na ten konkurs..

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda ta kawa

    OdpowiedzUsuń
  3. trzymam kciuki bo inka się prezentuje cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow wygląd kawy super. Muszę sobie takie szklaneczki sprawić

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)