Odkąd sięgam pamięcią kawa zbożowa Inka była w moim rodzinnym domu ulubionym napojem. Dzisiaj moja córeczka prosi o Inkę kiedy ja parzę sobie kawę ;) Zasiadamy sobie razem i delektujemy się jej smakiem. Naszą ulubioną jest Inka czekoladowa. Tym razem wzbogaciłam ją dodatkowo o mleczną czekoladę i szczyptę cynamonu. Zwieńczeniem jest duża ilość bitej śmietany i pyszny napój, który może być również deserem, mamy gotowy :)
Polecam na Święta :)
Polecam na Święta :)
5 łyżeczek kawy Inka o smaku czekoladowym
330 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
7 kostek czekolady mlecznej
1/4 łyżeczki cynamonu
Kawę Inkę i cynamon zalać 300 ml gorącej wody, wymieszać. Połowę śmietanki mocno podgrzać, do gorącej wrzucić 6 kostek czekolady mlecznej. Odstawić na kilka minut aż się rozpuści. Połączyć kawę i śmietankę czekoladową. Rozlać do dwóch szklanek.
Resztę śmietanki ubić z łyżką cukru pudru, przełożyć do szprycy i udekorować kawę. Napój posypać startą czekoladą i szczyptą cynamonu.
Przepis bierze udział w akcji:
Asiu cudowna kawa! Ja ostatnio też odkryłam inke czekoladowa i bardzo mi smakuje, bo tradycjna jakaś za "lekka" dla mnie.
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za wygraną w konkursie! Ja jakoś nie mam fajnego pomysłu na ten konkurs..
Dzięki Monia :)
Usuńwspaniale wygląda ta kawa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtrzymam kciuki bo inka się prezentuje cudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwow wygląd kawy super. Muszę sobie takie szklaneczki sprawić
OdpowiedzUsuń