Pyszne i pachnące ciasteczka do smakołyk głównie dzieci. Przepis jest bardzo prosty, możecie je już upiec i spokojnie doczekają do Świąt ;) Warunkiem koniecznym jest umieszczenie ich w szczelnym pudełku wysoko na szafce, daleko od zasięgu rąk małych łakomczuszków ;)))
300g mąki
kostka masła (200g)
100g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
łyżka przyprawy korzennej
biała czekolada
kostka masła (200g)
100g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
łyżka przyprawy korzennej
biała czekolada
Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli, przyprawę korzenną i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia.
Pyszne ciasteczka, i piękne zdjęcia jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
Usuń