Makowiec to jeden z obowiązkowych wypieków świątecznych w moim
rodzinnym domu. Mak bowiem zapewnia pomyślność i bogactwo. Najeżony
bakaliami jest wręcz przepysznym deserem do świątecznej kawy.
Ciasto drożdżowe:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko
puszka gotowej masy makowej (ok 800g)
1/3 szkl posiekanych orzechów
Lukier:
2 szkl cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
łyżka maku
kolorowe skórki kandyzowane
Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić. Dodać do pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając ok 1-centymetrowy luz. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukier. Polać makowce, posypac makiem i skórkami owoców.
Pyszny! bez niego nie ma świąt!
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuń