Robi się go dosyć szybko i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Nie jest za słodki a w zimie będzie w sam raz do naleśników, ciast i gofrów :)
1,5 kg wiśni
1/2 kg cukru żelującego na 1,5 kg owoców
1 kieliszek rumu
Wiśnie umyć, wydrylować i wraz z sokiem przełożyć do większego garnka. Wymieszać z cukrem żelującym, gotować ok 3 minuty od momentu zawrzenia, często mieszając. Wlać rum i zmniejszyć ogień do minimum. Wiśnie nakładać do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać i stawiać do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
bardzo mi sie podoba ten dodatek rumu
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJeśli z miodem pitnym są dobre, to i z rumem pokocham :)
OdpowiedzUsuńMmm..musi smakować świetnie. O zapachu już nie wspominając
OdpowiedzUsuńNo... jest pyszny :)
UsuńJak z rumem to robię! :D
OdpowiedzUsuń