Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna.
Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia.
5,5 szkl mąki pszennej
14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce.
cudowny!!! może wreszcie się skuszę bo robiłam 2 razy inny i mi nie wyszedł
OdpowiedzUsuńIza polecam :) z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszny chlebek :)
UsuńWygląda cudownie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKochana Asiu!
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda pysznie:)
Ale mam pytanko... skąd wziąć drożdże? u nas brakuje od dawna!
Pozdrawiam miło:)
Dziękuję Morgano :)
UsuńDrożdże instant były jeszcze kilka dni temu u nas dostępne to zrobiłam sobie mały zapas ;)
Pozdrawiam :)
Przepięknie wygląda ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDo gorącego garnka a nie oparze się, czy tez nie ms znaczenia uformowanie ciasta.
OdpowiedzUsuńA naczynie żaroodporne mie mogloby byc.
Ciasto jest na tyle elastyczne, że po uformowaniu go w rękach w bochen spokojnie można go włożyć do garnka i się nie oparzyć ;)
UsuńMoze być naczynie żaroodporne.
Asiu czy np 0.5 szklanki mogę dac mąki
OdpowiedzUsuńpszennej z pełnego przemiału? A pozostałe 5 zwykłej pszennej.
Oczywiscie, że można :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie mam takiego garnka czy można piec w naczyniu żaroodpornym?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak można :)
UsuńWitam. Zrobilam chlebek i dodalam ziarna slonecznika i lnu. Super ekstra ! Swietny przepis.
OdpowiedzUsuńSuper 😊 cieszę się 😊
UsuńWitam mam pytanie ile swiezych drożdży tyle samo co instant. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń7g drożdży instant= 25g drożdży świeżych. W tym przepisie będzie to 50g świeżych drożdży ;)
OdpowiedzUsuńJutro my też pieczemy Twój chlebek:)wyglada niesamowicie apetycznie. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńPani Asiu, jakiej mąki pani używa do tego chleba?
OdpowiedzUsuńZwykłej pszennej typ 500 lub chlebowej
Usuń