poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Sos pomidorowy na zimę

Sos lub koncentrat- jak kto woli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :)
Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem  dla zabieganych.
Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie.






3,5 kg pomidorów lima
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
po 1 łyżeczce suszonego tymianku, bazylii, oregano 
4 łyżki oliwy z oliwek




Pomidory umyć, usunąć twarde części (skórki zostawiamy) i dokładnie zmiksować na mus. Przelewamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy, cukier i sól i gotujemy ok 1 godzinę pod przykryciem. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi ziołami i rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodać do sosu. Zdjąć pokrywkę i tak długo gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zmniejszy swoją objętość prawie o połowę. Pod koniec dodajemy oliwę, mieszamy i gorące przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Od razu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy ostygną odstawiamy w suche i chłodne miejsce.

Z tego przepisu otrzymałam 7 niedużych słoiczków.

8 komentarzy:

  1. Pyszności, też Asiu taki robię, co roku przerabiam kilka kilo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam również w tym roku na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż przez ekran mi zapachniał ten sosik! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku zrobiłem sos według tego przepisu i wyszedł świetny,Polecam, Również zrobię go w przyszłym roku

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)