Doskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :)
Ciasto kakaowe:
2,5 szkl maki pszennej
1 i 1/3 szkl cukru
2 op. budyniu czekoladowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g margaryny
5 żółtek
2 łyżki śmietany 18%
Masa śmietankowa:
5 białek
1,5 szkl cukru
500 ml śmietany 18%
1 budyń śmietankowy
2/3 szkl kaszki manny
500 g śliwek
cukier puder do posypania ciasta
Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.
Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać łyżką ze śmietaną a następnie z pozostałymi suchymi składnikami. Masę wylać na schłodzony kakaowy spód.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki i ułożyć ciasno na cieście.
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na śliwki.
Ciasto piec ok 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Musi byc pyszny, wyglada obłędnie
OdpowiedzUsuńDzięki, jest pyszny :)
UsuńOszukany czy nie, wygląda przepysznie i wydaje się być idealną propozycją na niedzielny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo interesująca jest ta masa smietanowa. Jeszcze takiej nie widziałam. Pyszny i super wyglądający niby serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia :)
Usuń