Przygotowałam ją zamiast tortu do imieninowej kawy. Jest niesamowicie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami.
Roladę przygotowałam wg własnego pomysłu. Zamiast konfitury czy dżemu wiśniowego możecie użyć wiśni z kompotu a biszkopt nasączyć wiśniówką. Ja pominęłam alkohol ze względu na dzieci, które będą ją jadły.
Jeśli nie chcecie piec rolady możecie upiec z poniższego przepisu biszkopt w tortownicy o śr. 21cm.
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
Krem:
700 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
3 śmietn-fixy
4 jajka
1/2 szkl cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
Krem:
700 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
3 śmietn-fixy
Dodatkowo:
słoiczek konfitury wiśniowej
3 kostki mlecznej czekolady
wiśnie do dekoracji (z konfitury, kompotu lub kandyzowane)
ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu
słoiczek konfitury wiśniowej
3 kostki mlecznej czekolady
wiśnie do dekoracji (z konfitury, kompotu lub kandyzowane)
ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia.
Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i śmietan-fixy.
Roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować konfiturą wiśniową a następnie kremówką, zostawiając ok 3 cm nieposmarowany brzeg (1/3 kremówki zostawić do dekoracji). Po zwinięciu rolady posmarować ją pozostałą kremówką (2 łyżki zostawić na dekorację) i posypać starta na tarce czekoladą. Udekorować rozetkami z bitej śmietany i kilkoma wisienkami.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Po prostu wspaniała Asiu :-) wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :)
UsuńTort uwielbiam...takiej rolady też bym z chęcią spróbowała...
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńpyszna rolada ;) do kawki w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję Aniu :)
UsuńKocham rolady w każdej postaci. Twoja jest bardzo zachęcająca :) wszystkiego najlepszego z okazji imienin :)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
Usuńsuper ! uwiebiam rolady !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa jakiej wielkości formę jest przepis na biszkopt do rolady?
OdpowiedzUsuńNa dużą blaszkę wielkości piekarnika
Usuń