poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Makaronowe muszle z kurkami i kurczakiem

Pyszne zarówno na obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi.





300 g makaronu muszle

Farsz:
100 g kurek
1 pierś z kurczaka
1/2 cebulki
100 g startego sera żółtego
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
szczypta tymianku
olej i masło do smażenia




Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kurki dokładnie oczyścić, pokroić i usmażyć wraz z cebulką na łyżce masła. Pod koniec przyprawić do smaku.
Kurczaka, kurki, starty żółty ser i natkę pietruszki wymieszać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Muszle napełniać farszem, ułożyć na półmisku i podgrzać ok 1 minutę w mikrofali. Można oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Podawać ciepłe, choć na zimno też dobrze smakują ;)


4 komentarze:

  1. Asiu bardzo fajna propozycja na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. niby zwykły makaron,ale dzięki takiemu podaniu danie staje się ciekawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)