Rozpoczął się sezon na śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;)
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
jajko (można pominąć)
ok 1 szkl gorącej wody
Nadzienie:
ok 400g śliwek
domowy cukier waniliowy
Dodatkowo:
kilka łyżek gęstej śmietany
cynamon+ cukier waniliowy do posypania
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło.
Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki.
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie.
Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.
Pyszne pierożki - uwielbiam !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziekuję i pozdrawiam :)
Usuńsuper pomysł!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń